Monday, February 15, 2010

Kongsi ilmu


Kajian kecerdasan Emosi dalam kalangan remaja

Zaman remaja merupakan zaman yang penuh dengan cabaran, bahkan menurut ahli psikologi dalam usia remaja, banyak perubahan berlaku sma ada dari segi fizikal mental dan yang paling utama dari sedut emosi.

Merujuk kepada Erik Erikson (dalam psikologi perkembangan) manusia menghadapi tahap-tahap perkembangan dari lahir sehingglah mati. Dalam usia antara 13 hingga 20 tahun, remaja menghadapi krisis identiti.

Pihak sekolah menghadapi masalah murid ponteng, murid terlibat dengan pelbagai masalah disiplin,vandilism dan sebagainya kerana mereka berada dalam tahap krisis identiti di mana mereka perlukan bimbingan dan perhatian daripada orang dewasa. Ibu bapa, guru-guru dan masyarakat sekeliling perlu membantu memberi bimbingan dan kasih sayang kepada remaja kerana mana mungkin mereka menjadi remaja yang berjaya, bersemangat , ada ketahanan jika mereka tidak mampu menguruskan emosi mereka.

1 comments:

touyakaruma said...

Remaja zaman sekarang dah tak macam dulu akak , remaja zaman dulu walaupun nakal selalunya diorang still hormat dekat guru dan ibu bapa tapi remaja zaman sekarang ?


Blogspot Templates by Isnaini Dot Com. Powered by Blogger and Supported by Modern Home Designs